γνωρίστε την περιοχή

ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ – ΧΟΡΤΟ – ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ

Η Αργαλαστή

Η Αργαλαστή είναι το κεφαλοχώρι του Νοτίου Πηλίου. Επειδή βρίσκεται σε στρατηγική θέση, οι επισκέπτες έχουν την ευχέρεια από εκεί εύκολα και γρήγορα να επισκεφθούν όλα τα γύρω χωριά, καθώς και τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής· παραλίες που εξαπλώνονται τόσο από την πλευρά του Παγασητικού κόλπου (π.χ. Χόρτο, Πάου, Κάλαμος, Λεφόκαστρο), όσο και από την πλευρά του Αιγαίου (π.χ. Ποτιστικά, Μελανί, Πάλτση). Η Αργαλαστή φημίζεται, μεταξύ άλλων, για το περίτεχνο καμπαναριό από τον ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, καθώς και για το κτίριο του Παλαιού Παρθεναγωγείου στο οποίο για ένα διάστημα υπηρέτησε ως διευθυντής και ο γνωστός Έλληνας λόγιος και ποιητής Κώστας Βάρναλης. Για τους λάτρεις του κρασιού αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψη σε ένα από τα οινοποιεία του χωριού. Οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να απολαύσουν τον καφέ τους ή να γευματίσουν στην κεντρική πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια.

Το Χόρτο

Το Χόρτο είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που περιτριγυρίζεται κυρίως από ελαιώνες, προσφέροντας χαλάρωση στους επισκέπτες. Βρίσκεται στο Νότιο Πήλιο από την πλευρά του Παγασητικού. Το Χόρτο απέχει 46 χλμ. από τον Βόλο και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Αργαλαστή και Μηλίνα. Άλλα χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση είναι ο Λαύκος, το Προμύρι, ο Πλατανιάς, το Τρίκερι, η Αγία Κυριακή, το Μετόχι, η Ξυνόβρυση, ο Κάλαμος, το Λεφόκαστρο, οι Αφέτες και η Άφησος. Φημισμένα, επίσης, χωριά του Πηλίου που οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν είναι, μεταξύ άλλων, το Νεοχώρι, οι Μηλιές, οι Πινακάτες, η Τσαγκαράδα, η Ζαγορά, ο Άγιος Ιωάννης, τα Καλά Νερά, ο Άγιος Λαυρέντιος, η Πορταριά και η Μακρινίτσα.

Το Πήλιο και η ευρύτερη περιοχή

Το Πήλιο προσφέρει πολλές και ποικίλες προτάσεις αναψυχής. Οι επισκέπτες έχουν, καταρχήν, τη δυνατότητα να κάνουν πεζοπορίες (PelionWalks.com & Facebook), ακολουθώντας πολυάριθμα μονοπάτια μέσα στην πανέμορφη φύση. Επίσης, ανάλογα με την εποχή που θα επισκεφθούν το Πήλιο, έχουν την ευχέρεια να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, όπως θαλάσσια σπορ (κατάδυση, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα), χειμερινό σκι (στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες), ποδηλασία και ιππασία. Ενδιαφέρουσα είναι και η διαδρομή με το ατμοκίνητο τρενάκι του Πηλίου, τον περίφημο «Μουντζούρη». Το τρενάκι ξεκινάει από τα Άνω Λεχώνια και τερματίζει στις Μηλιές, διασχίζοντας καταπράσινες πλαγιές, παραδοσιακά χωριά, ρεματιές, καθώς και λίθινες και μεταλλικές γέφυρες, όπως αυτή του Ντε Κίρικο.

 

Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν ποικίλα αξιοθέατα, όπως μοναστήρια και εκκλησίες. Για παράδειγμα, το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου, το μοναστήρι της Παναγίας της Λαμπιδώνας, το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στην Πάλτση, και η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στο ορεινό χωριό Κισσός προσελκύουν το ενδιαφέρον αρκετών προσκυνητών.

 

Ενδιαφέροντα, επίσης, αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής είναι οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στο Διμήνι, στο Σέσκλο και στην Νέα Αγχίαλο. Την ίδια στιγμή, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα φυλάσσονται στο Αθανάσειο Αρχαιολογικό Μουσείο στον Βόλο. Άλλα μουσεία της περιοχής είναι το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Μακρυνίτσα και το Ελληνικό Μουσείο στη Ζαγορά. Οι επισκέπτες μπορούν επιπλέον να επισκεφθούν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών, όπου φυλάσσονται παλαιά χειρόγραφα και βιβλία.

 

Παραδοσιακά ταβερνάκια, εστιατόρια, ουζερί και καφετέριες λειτουργούν σχεδόν όλο τον χρόνο. Σε αυτά οι επισκέπτες μπορούν είτε να απολαύσουν υπέροχες γεύσεις από την ελληνική και τοπική κουζίνα, είτε να χαλαρώσουν, πίνοντας τον καφέ τους ή κάποιο άλλο ποτό. Την ίδια στιγμή, διοργανώνονται αρκετά συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως αυτές από το Ίδρυμα Αγγελίνη στο Χόρτο ή το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην παλαιά Μονή Πάου κοντά στην Αργαλαστή.

This site is registered on wpml.org as a development site.